Değişen hava sıcaklığı istanbul travesti için depresyon sinyali veriyor

Değişen hava koşulları psikolojimizi etkiliyor
istanbul travesti havaların ısınması ile beraber kendini yaz mevsimine yapmaya başlıyor. İklim krizleri ile mücadelede bireysel olarak yüklenmemiz ihtiyaç duyulan sorumluluklarımızın farkına varıp hareket etmekle beraber bir taraftan da psikolojimize etkisinin de bilincinde olmamızı ve kendimizi korumamız icap ettiğini söyleyen Merve Umay Candaş Demir, “denetimümüz haricinde seyreden hava sıcaklıklarına adapte olma sürecinde vücudumuz ve bilişsel sürecimiz farklı tepkiler verebilir. Bunlar depresyon, öfke, iştah problemleri, duygusal gitgeller, motivasyon düşüşü, yorgunluk ve isteksizlik, uyku düzeninde deforme yani uyuyamama ya da çok uyku ihtiyacı duyma şeklinde durumlar yaşanabilir.” uyarmasında bulundu.

Ne kadar çok güneş o denli mutluluk!

Güneş ışınlarının depresyon ile ilişkilendirilmesi üzerine biroldukça araştırmanın mevcut olduğunu belirten Merve Umay Candaş Demir, “Güneş ışınlarının azlığını yaşayan ülkelerde örneğin kuzey ülkelerinde depresyon vakaları daha çok görülüyor. Beynimizin serotonin salgılamasında güneş ışınlarının etkisi vardır. Güneş ışınlarının oranı ile serotonin salgılanması doğru orantılıdır. Ne kadar çok güneş ışını o kadar çok serotonin şu demek oluyor ki o kadar çok mutluluk hormonu anlamına gelir.” dedi.

Yüksek sıcaklıklarda öfke kontrolü zorlaşıyor

Sıcaklığın ortalama değerlerinin altına düşmesi yahut üstüne çıkmasının gmeşhurk hayatta verdiğimiz tepkileri etkileyebildiğini kaydeden Merve Umay Candaş Demir, şunları söylemiş oldu:

“Kişilerin agresif tutumlar sergilemesi araştırılan mevzular arasında içeriyor. Yüksek sıcaklıklarda öfke kontrolünün daha zor olur. Uyarlama mevzusunda daha kırılgan olan bireylerde iklim değişimine bağlı iştah dengesizlikleri gaslıkebilir. Sıcak ve soğuk havalarda beslenme alışkanlığımızda icra ettiğimız değişimleri yine düzenleyerek bu süreci kolaylaştırabiliriz. Sıcaklıklara bağlı olarak mevsim sebze ve meyve süreleri değişkenlik göstermeye başlıyor; mevsimin getirmiş olduğu sebze ve meyve tüketimine önem vermek adaptasyon sürecinde yardımcı olacaktır.”